Haberler

...

James Webb Uzay Teleskobu Evrene Yeni Bir Pencere

James Webb Uzay Teleskobu Evrene Yeni Bir Pencere

James Webb Uzay Teleskobu, önümüzdeki on yılın dünyanın önde gelen kızılötesi uzay gözlemevidir.

James Webb Uzay Teleskobu (İngilizce: James Webb Space Telescope, kısaltmasıyla JWST), uzaya gönderilmiş bugüne dek en güçlü teleskoptur. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu'nun kısmen ardılı olacak şekilde planlanmış, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA'nın desteğiyle geliştirilmiştir. Aralık 2021'de fırlatılan teleskop ve Ocak 2022'de yörüngesine girmiştir.

 

Adını 2002'de NASA'nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb'ten alan JWST, 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı bir teleskoptur. Bu ayna, 13.5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görmesini mümkün kılmakta.

 

JWST, NASA'nın başkanlığında 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak yürüttüğü bir projedir. Kızılötesi ışığı gözlemlemek için ayarlanmış olan 6,5 metrelik bu teleskop, Dünya'dan yaklaşık  1,5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilmiştir. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadardır.

Uydumuz Ay’ın çok ötesinde yörüngede dönen Webb'in hassas cihazları, Güneş Sistemi gezegenlerinden, ötegezegenlerden, yıldızlardan, bulutsulardan ve galaksilerden gelen kızılötesi radyasyonu tespit edecek. Bu gözlemler erken evreni, galaksilerin ve yıldızların zaman içinde nasıl değiştiğini ve diğer dünyaların özelliklerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

 

James Webb Uzay Teleskobu’nun görüntülerine ulaşmak ve daha fazla bilgi elde etmek için buraya tıklayın.