Duyurular

...

Perseid Meteor Yağmuru 2020

 

Görsel telif, Pexels

Her yıl gerçekleşen meteor yağmurlarının en bilinenlerinden birisi de Perseid Meteor yağmurudur. Her yıl 17 Temmuz – 24 Ağustos tarihleri arasında gözlenebilen meteor yağmuru bu yılda 12-13 Ağustos günleri maksimum etkinliğe ulaşacak. Gözlem yapmak için bir gözlem aracına ihtiyaç yoktur, yeterince karanlık bir ortamda gece boyu çıplak gözle gözlem yapabilirsiniz.

 

           Kaynak http://samanyoluekspresi.blogspot.com/p/blog-page.html

Üstte yer alan takvimde görebileceğiniz gibi Perseid kuzey yarımkürede, havanın genelde gözleme uygun olduğu yaz mavsiminde gerçekleşir ve bir saatte görebileceğiniz ortalama göktaşı sayısı bakımından oldukça iyidir.

Nasıl Görebilirim?

Çıplak gözle hava karadıktan sonra güvenli ve karanlık bir noktada gözleme başlayabilirsiniz. Gece boyunca herhangi bir saatte meteor görmeniz mümkün, ne kadar uzun süre gözlem yaparsanız o kadar fazla sayıda görmeniz mümkün olacaktır. Daha iyi bir meteor yağmuru gözlemi için gökyüzünde doğru yere bakmanızda önemlidir.

 

Kaynak: Sky & Telescope


Gökyüzünde Perseid meteor yağmurları belirli bir doğrultudan gelir, gözleme başlamadan önce Kraliçe ya da Perseid Takımyıldızını (Perseid adında aynı zamanda bir takımyıldızı da var) gökyüzünde bulmanız gerekmektedir. Göktaşları bu doğrultudan atmosfere gireceğinden bu yöne bakmanız daha sağlıklı bir gözlem yapmanızı sağlar. Bu takımyıldızlarını kuzeydoğu yönüne bakarak bulabilirsiniz. Ayrıca takımyıldızlarını bulmak için akıllı telefonunuza uygulama mağazalarından Sky Eye, Sky Map, Sky Chart, Stellarium gibi uygulamarı indirip kullanabilirsiniz.

Arkaplan

 

Kaynak: https://sky-lights.org/2016/08/01/2016-perseid-meteor-shower/

 

Meteor yağmurları neden periyodik olarak her yıl ve aynı tarihlerde gerçekleşir? Bu sorunun yanıtı kuyrukluyıldızlarda saklı. Kuyrukluyıldızlar Güneş çevresinde dolanırken, özellikle Güneş’e yaklaştıkça donmuş kayaçtan oluşan yapısı erir. Yapısındaki taş ve tozlar çözünür ve kuyrukluyıldız arkasında taş-toz birikintisibırakır. Bir kuyrukluyıldız, gezegenimiz Dünya’nın her yıl Güneş etrafında dolanırken geçtiği yol üzerinde taş ve toz birikintisi bırakabilir. İşte bu durumda gezegenimiz yıliçerisinde bu toz ve taş yığınından geçer, taş ve tozlar atmosferimize düşer. Bu şekilde yıl içerisinde 12 tane meteor yağmuru gerçekleşir. Ancak Perseid ve Quadrantid yağmurları pek çok yönden en meşhur olanlarıdır.